Met de bus door Hoogezand-Sappemeer en omgeving

16 mei 2009

Vertrek: Rembrandtplein te Hoogezand om 13.00 uur

Op zaterdag 16 mei 2009 organiseert de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer en Omstreken een bustocht.
Vanuit Hoogezand rijden we richting Muntendam, de kerk van Noordbroek wordt bekeken,
door de Woldstreek richting Luddeweer en Wittewierum (met de kerk van het voormalig klooster "De Bloemhof" van abt Emo).
Terug via Lageland en Hamweg naar Hoogezand.
Gids tijdens deze regionale ontdekkingstocht is ons lid Jan Helmers uit Martenshoek, die op boeiende wijze vertelt over de historie van het landschap, kenmerkende gebouwen en tuinen.

Convocatie

Een Impressie

Vertrek per antieke bus uit het Noordelijk Busmuseum

Bij de kerk in Noordbroek

Bij de kerk in Noordbroek met haar prachtige pastorie; Jan Helmers geeft druk gesticulerend uitleg

Koffie- en theepauze bij Boerderijcafé Mausel in Noordbroek

De voormalige abdijkerk van het Klooster Bloemhof te Wittewierum

Met kunst uit deze tijd

Toevoeging

Wittewierum werd heel vroeger 'Werum' genoemd, wat 'wieren' of 'hoogten' betekent. 'Witte' komt van de witte kleding van de monniken van het klooster Bloemhof (Hortus Floridus). Dit klooster werd in 1213 gesticht. Het klooster dankt zijn bekendheid mede aan het feit dat de stichter van het klooster, de abt Emo van Huizinge en later de tweede abt Menko, een (nog altijd in de Rijks Universiteit van Groningen bewaarde) Kroniek hebben geschreven. Uit deze Kroniek krijgt men geen vrolijk beeld van het leven in het terpen- en wierdengebied. Behalve over de regionale oorlogen en twisten, die in die dagen geheel Europa teisteren, leest men voortdurend van stormen,natuur-rampen, ziekten en misoogsten.
Vanuit het klooster wordt de systematische ontginning van het omliggende gebied ter hand genomen. Op het hoogtepunt had het klooster 1000 ingezetenen en meer dan 2300 HA land.  In 1566 gaat het klooster, tijdens de 80-jarige oorlog, in vlammen op. De gebouwen van het klooster zijn afgebroken door Johan Knijff, die onder Alva benoemd was tot bisschop van Groningen. Met de stenen ervan zijn grote delen van het tegenwoordige Prinsenhof in de stad Groningen gebouwd. Met redelijke waarschijnlijkheid hangen de kerklokken van het oude klooster nu in de kerk van Slochteren.

De voormalige abdijkerk van het Klooster Bloemhof (Hortus Floridus) rond 1600

© Copyright M.M. Rietveldt, Hoogezand: Overname van (gedeelten van) de website en/of (gedeelten van) afbeeldingen is slechts toegestaan na schriftelijke to